سن باروری زنان
اغلب زنان در سنین بین ۲۰ تا ۲6 سالگی بیشترین قابلیت باروری را دارند و این سنین بهترین سن باروری زنان محسوب میشود زیرا با افزایش سن، احتمال باروری آنها کم میشود .
امروزه به علت زیاد شدن مشکلات اجتماعی و اقتصادی، ادامه تحصیل، سطح بالای توقع دختران و پسران و خیلی مسائل دیگر، سن ازدواج افزایش یافته و جوانان دیرتر به فکر تشکیل زندگی و خانواده می افتند. سن ازدواج، نه تنها در ایران بلکه در خیلی از جوامع دیگر افزایش یافته است. آمارها نشان میدهد، از سال ۱۹۸۰، تعداد زنانی که در ۳۰ سالگی اقدام به بچهدار شدن میکنند، نسبت به گذشته افزایش یافته است، و تعداد زنانی که قبل از ۳۰ سالگی بچهدار میشوند، خیلی کم شده است.
مسائل زیادی در زندگی زوجین باعث شده است که به بچهدار شدن تمایلی نشان ندهند و این مسئله برای آنها چندان مهم نباشد. ادامه تحصیل، بهبود وضعیت اقتصادی و جایگاه اجتماعی و تلاش برای داشتن شغل مناسب از عواملی است که باعث میشود زوجین، بچهدار شدن را در اولویتهای بعدی خود قرار دهند. دسترسی آسان به وسایل پیشگیری از بارداری و تاثیرات طولانی آنها و همچنین افزایش آگاهی و اطلاعات زوجین از این وسایل، از عوامل بسیار موثر بر دیر بچهدار شدن زنان محسوب میشود.
به تاخیر انداختن سن باروری در زنان
به تاخیر انداختن سن بارداری، تا هنگامی که خانواده به مناسبترین شرایط از نظر اجتماعی و اقتصادی و … برسد، میتواند روی باروری زن و مرد تاثیر داشته باشد و باروری آنها را با مشکلاتی مواجه سازد.
سن زیاد، قابلیت باروری را در زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار میدهد به طوری که زنان زودتر از مردان قدرت بچهدار شدن را از دست میدهند. زنان در سنین ۲۰ تا ۲۴ سالگی بیشترین قدرت باروری را دارند و با افزایش سن احتمال باروری آنها کاهش می یابد. قدرت باروری در مردان، دیرتر از زنان از بین می رود. مردان می توانند قابلیت باروری خود را نسبت به زنان، مدت زمان بیشتری حفظ کنند.
خیلی از زوجین، اگر از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده نکنند ۲ سال بعد از ازدواج باردار خواهند شد. روابط جنسی در روزهای معینی از یک چرخه که معمولا در روزهای قبل از تخمکگذاری است، شانس باروری را زیاد میکند. در صورتی که زنی بالای ۳۵ سال ازدواج کند و یک سال هم از بارداری جلوگیری کند، شانس بچهدار شدن او کم می شود. بسیاری از پزشکان قبل از اقدام برای درمان ناباروری به زوجین توصیه میکنند، حداقل برای یک سال از وسایل پیشگیری استفاده نکنند.
علت کاهش قدرت باروری
با افزایش سن زنان ، عوامل بسیاری در باروری تاثیر میگذارد و بارداری را با مشکل مواجهه میکند. زمانی که سن افزایش مییابد، سلامت عمومی جسم کاهش می بابد. بیماریهای موجود بدتر میشود یا بیماری جدیدی گریبانگیر فرد میشود
عوامل کاهش قدرت باروری در زنان
سیکل قاعدگی :
با افزایش سن و نزدیک به سن یائسگی، نظم چرخه قاعدگی به هم میخورد و قاعدگی نامنظمتر میشود.
ترشح دستگاه تناسلی:
ترشحات واژن کمتر و غلظت آن بیشتر میشود و از حالت مایع رقیق خارج میشود به گونه ای که اسپرم قدرت حرکت و شنا در این مایع را ندارد.
اختلال در تخمکگذاری:
عملکرد فولیکولها در تخمدانها دچار مشکل میشود. با زیاد شدن سن، تعداد تخمکهای تازه و باقابلیت باروری کاهش پیدا میکند و تخمکها بسیار سریعتر از قبل رها میشوند.
تغییرات رحمی:
بافت رحم که آندومتر نامیده میشود، ممکن است نازکتر شود و قابلیت کمتری برای نگهداری تخم لقاح یافته داشته باشد.
بیماریهایی که روی باروری تاثیر میگذارند:
بیماریهایی مانند تخمدان پر از کیستیک، کلامیدیا و یا بیماری آندومتریوز یا بیماریهای مزمن و سایر عوامل میتوانند روی باروری اثر بگذارند. برخی بیماریها میتوانند روی دستگاه تولید مثل تاثیر گذار باشند. با افزایش سن، گاهی اوقات برخی بیماریها بدتر میشوند و برخی دیگر که بصورت مناسب درمان نمی شوند، تاثیر منفی روی باروری میگذارند.
بارداری زیر سن 18 سالگی در زنان
تخمک گذاری در دخترها از سن بلوغ شروع میشود و از همان موقع امکان بارداری فراهم میشود. بارداری در سنین زیر 18 سال میتواند با خطراتی مانند کاهش رشد داخل رحمی جنین، افزایش احتمال فشار خون بارداری و پرکلامسی همراه باشد.
همچنین مادری که در سن کم باردار میشود بدون شک تجربیات کافی برای به آخر رساندن یک بارداری را ندارد. معمولا در کشورهای پیشرفته این نوع بارداریها بدون برنامه ریزی قبلی رخ میدهد و احتمال سقط جنین در آنها زیاد است چون ممکن است تخمک یا اسپرم کیفیت مناسب برای باروری را نداشته باشند.
بارداری در سنین بالا
باردار شدن در سنین بالا باعث میشود که دیابت یا فشار خون حاصل از بارداری، پس از زایمان برای مادر باقی بماند یا اینکه احتمال دارد اختلالات مربوط به وریدها منجر به لخته شدن خون و ترومبوزهای وریدی شود. البته این احتمال در افراد چاق و کمتحرک بیشتر است حتی احتمال آمبولی ریه هم وجود دارد. با این حال اگر مادر از سلامت جسمی خوبی برخوردار باشد، رژیم غذایی مناسبی داشته باشد، به طور مرتب ورزش کند و اضافه وزن نداشته باشد میتواند در سن بالا نیز بارداری سالم و بیخطری داشته باشد.
والا الان دیگه جوونا یکی هم به زور میارن . سن باروری هم خیلی بالا رفته خدا به داد همه برسه
مرسی مفید بود . فکر کنم بشه با ساب و ورزش و … خیلی افزایشش داد