تکنیک های هیپنوتراپی

تکنیک های هیپنوتراپی

آیا شما هم از آن دسته کسانی هستید که هیپنوتراپی را یک روش کم تاثیر می دانند؟ آیا تاکنون درباره انواع مختلف تکنیک های هیپنوتراپی اندیشیده اید؟

سابلیمیران ، به عنوان اولین مرجع تولید آلبوم های برنامه ریزی ضمیر ناخودآگاه در ایران ، در این مقاله به توضیح انواع تکنیک های هیپنوتراپی می پردازد .

استفاده از هیپنوتیزم از زمان های بسیار دور در میان افراد رواج داشته است. زمانی که واژه هیپنوتیزم را می شنویم ناخودآگاه به یاد داستان ها و فیلم هایی می افتیم که در آن فردی یک وسیله گرد را در دست دارد و جلوی فردی دیگر آن را حرکت می دهد.

هیپنوتراپی یا درمان به کمک هیپنوتیزم به افراد کمک می کند بر مشکلاتی که دارند غلبه کنند. اینکار اغلب با قرار دادن فرد در وضعیت ناخودآگاه و توصیه روش های رفتاری یا تقویت اعتقاداتی که فرد ممکن است داشته باشد انجام می شود.

تکنیک های هیپنوتراپی اغلب به چند دسته تقسیم بندی می شوند. یکی از این تکنیک هایی که در درمان به کمک هیپنوتیزم به کار می رود بازگشت سنی یا بازگشت به گذشته است. در این تکنیک هیپنوتراپی ، درمانگر به فرد می گوید افکاری که در یک برهه خاص از زندگی داشته است را دوباره مرور کند.

با مرور مجدد این افکار، بیمار می تواند به تصمیمات یکسانی که ممکن است در آن زمان گرفته باشد برسد. خوشبختانه این روش به افزایش اعتماد به نفس و تقویت قدرت شخصی افراد کمک می کند.

تکنیک های هیپنوتراپی

 تجدید حیات

تجدید حیات (Revivification) نوع دیگری از ابزارهای موجود است که در آن هیپنوتیزم کننده از چنین مواردی برای کمک به بیمار استفاده می کند. چنین تکنیکی کمی مشابه بازگشت به گذشته است  و در آن از بیمار خواسته می شود گذشته خود را بازخوانی کند.

با این حال تکنیک تجدید حیات شامل توصیه هایی به بیمار است و به آن ها کمک می کند رویدادها یا حوادث خاصی را دوباره به خاطر آورند. به همین خاطر استفاده از این تکنیک هیپنوتراپی می تواند ذهن افراد را تازه تر کند. هیپنوتیزم کننده هم می تواند از این دیدگاه و از این منظر بر روی مشکلات بیمار کار کند و شرایط او را بیشتر از قبل بهبود ببخشد.

شبیه سازی یا تصور هدایت شده(Guided imagery) هم نوع دیگری از تکنیک های هیپنوتراپی است که فرد متخصص از آن استفاده می کند. زمانی که صحبت از آرام سازی بیمار و اطمینان از آرام شدنش به میان می آید چنین تکنیکی بسیار موثر و مفید خواهد بود.

در تصور هدایت شده، به بیمار گفته می شود تجربیات جدیدی که هیپنوتیزم کننده با دقت بیان می کند را تصور نماید و به طور رنگی آن ها را توصیف  کند. همین امر باعث می شود ذهن بیمار از تمایلات قبلی رها شود و به یک وضعیت جدید وارد گردد.

درمان بخشی تِبِت

درمان بخشی یا Parts therapy نوعی تکنیک هیپنوتراپی است که توسط فردی به نام کارلز تبت ابداع شده است. در درمان بخشی ، بیمار مشکل خود را در حالی که تحت وضعیت بیهوشی ناشی از هیپنوتیزم است تجزیه و تحلیل می کند و در همین حال فرد هیپنوتیزم کننده تلاش می کند مشکلات موجود که فرد با آن مواجه شده است را به بخش های مختلفی تقسیم بندی نماید.

به کمک این تکنیک ، افراد می توانند بخش هایی از مشکل که نیاز به تغییر دارد را شناسایی کنند و به دقت همه کارهایی که فرد باید برای اصلاح مشکلاتی که با آن مواجه است انجام دهد را تعیین نمایند.

یکی دیگر از تکنیک های هیپنوتراپی ، پریشانی(Confusion) است. این گزینه هم یکی از ابزارهای مفید است که توسط هیپنوتیزم کننده ها مورد استفاده قرار می گیرد. این تکنیک خاص توسط میلتون اریکسون ابداع شده است. در چنین روشی بیمار توسط هیپنوتیزم کننده وارد حالت پریشانی و گیجی می شود. به همین خاطر بهتر می تواند به اشکال غیر مستقیم پیشنهادات استفاده شده توسط سایر تکنیک ها پاسخ دهد.

یکی دیگر از تکنیک های هیپنوتراپی به عنوان تکرار شناخته شده است. به احتمال زیاد شما با این واژه اشنا هستید. در هیپنوتراپی تکرار شامل بیان چند باره پیشنهادات موجود است. در چنین شرایطی می توان فرد را برای پذیرش تغییرات مورد نیاز آماده تر کرد.

برخی از تکنیک های پیشرفته هیپنوتراپی

همه تکنیک های هیپنوتراپی شبیه هم هستند. این تکنیک ها از فرآیند هیپنوتیزم یا خواب مغناطیسی استفاده می کنند و این فرآیندها را با شکلی از درمان ترکیب می نمایند. برای اینکه بتوانید از این تکنیک ها با موفقیت استفاده کنید باید ابزار درمانی مناسبی هم داشته باشید.

به همین خاطر است که در بیشتر فایل های صوتی ضبط شده ، متخصصان تلاش می کنند بهترین رویکرد را بیابند و از آن به طور موثر استفاده کنند. معمولا از تکنیک های مختلفی برای هیپنوتراپی استفاده می شود. اما ما در ادامه سعی می کنیم برخی از رایج ترین تکنیک های پیشرفته موجود را با هم مرور کنیم.

تکنیک های هیپنوتراپی

 پیشنهاد

یکی از بهترین رویکردهای به کار رفته در هیپنوتراپی ، پیشنهاد نام دارد. این واژه در بافت های متنی مختلف می تواند معنای مختلفی داشته باشد. پیشنهاد در حوزه هیپنوتراپی به معنای دادن ایده به بخش عمیق تر ذهن است تا بتواند نحوه تفکر خود را تغییر دهد.

این موضوع به فرد کمک می کند در حوزه های مختلف همچون ورزش کردن، غذا خوردن و رسیدن به اهداف موفق تر باشد. تکنیک پیشنهاد می تواند به تنهایی کارساز و موثر باشد اما زمانی که با فرآیند هیپنوتیزم ترکیب می شود قدرتش دو چندان می گردد. انواع مختلفی از پیشنهادات هیپنوتیزمی وجود دارد. یکی از این گزینه ها پیشنهاد مستقیم است.

شما به خودتان اجازه می دهید نقاط قوتی که دارید را به طور واضح تحسین نمایید. چنین درخواست مستقیمی می تواند مزایای بسیار زیادی برایتان داشته باشد. با این حال در برخی از شرایط بهتر است به شیوه ظریف تری عمل کنیم.

در این شرایط معمولا از درخواست مستقیم اجتناب می نماییم و به پیشنهاد غیر مستقیم روی می آوریم. برخی از پیشنهادات می توانند وسیله قدرتمندی باشند که شما را به سمت مقصد هدایت می کنند.

معمولا به جز تکنیک پیشنهاد، تکنیک های هیپنوتراپی دیگری هم وجود دارد. انواع مختلفی از این تکنیک ها از برنامه ریزی عصبی کلامی(NLP) سرچشمه می گیرند. این ها به تنهایی ابزار بسیار مفیدی هستند اما زمانی که با فرایند هیپنوتیزم ترکیب می شوند می توانند قدرت بیشتری در اختیار فرد قرار دهند.

عمل کردن به صورت مرتبط

خیلی از ما زمانی که تصمیم می گیریم تغییراتی در زندگی خود ایجاد کنیم به دنبال روش های مختلفی می رویم. با این حال زمانی موفق خواهیم شد که کارهایمان را به شیوه مرتبطی انجام دهیم.

به عنوان مثال اگر دوست داریم سیگار را برای همیشه ترک کنیم بهترین کار این است که  همانند یک فرد غیر سیگاری رفتار کنیم و باور داشته باشیم چند سال قبل سیگار را برای همیشه ترک کرده ایم. زمانی که همانند یک فرد غیر سیگاری صحبت می کنیم ، فکر می کنیم و احساس می کنیم ، رها شدن از شر سیگار هم برایمان ساده تر و آسان تر خواهد بود.

این تکنیک زمانی که جزو تکنیک های هیپنوتراپی قرار می گیرد به ذهن کمک می کند برای رسیدن به تغییرات ، خود را برنامه ریزی کند.

مدل سازی

این تکنیک هم مثل تکنیک قبلی شامل انتخاب یک فرد یا موقعیت خاص به عنوان مدل است. این فرد می تواند یک سخنران موفق ، یک ورزشکار موفق یا هر کسی باشد.

در این شرایط همه تلاش خود را انجام می دهیم تا شبیه آن فرد باشیم. ایده مدل سازی این است که ما هر کاری را برای شبیه شدن به طرف مقابل انجام دهیم. در این شرایط رسیدن به اهدافمان بسیار ساده تر و راحت تر خواهد بود.

پیوند دادن

گاهی از اوقات خیلی از ماها دوست داریم برخی از احساسات خاص همچون آرامش ، اعتماد به نفس و حس رضایت و خوشحالی را در درونمان فعال کنیم. پیوند دادن یا برقراری ارتباط به ما کمک می کند اینکار را با ایجاد ارتباط بین رویداد و مواقعی که احساس خوبی داشتیم انجام دهیم.

در این شرایط همه تلاش خود را به کار می بریم تا بتوانیم آن لحظه رضایت بخش را دوباره تکرار کنیم. همین امر به ما کمک می کند از فعالیت هایمان برای تحریک چنین احساساتی استفاده کنیم.

حضور ذهن

یکی دیگر از تکنیک های هیپنوتراپی، استفاده از فرآیند حضور ذهن است. زمانی که ذهنمان را بر روی چیزی متمرکز می کنیم که در لحظه رخ می دهد ، بدون قضاوت کردن وارد فازی می شویم که به آن حضور ذهن می گویند.

مزایای استفاده از تکنیک های حضور ذهن بسیار زیاد است و  استفاده از آن در فعالیت های هیپنوتیزم می تواند منافعش را دو چندان کند. اینکار توانایی ما برای تمرکز ، مطالعه و انجام کارها را بهبود می بخشد.

علاوه بر این قضاوت های خودکارمان ، کمتر ما را کنترل می کنند و همین موضوع به تغییر ساده تر افکار کمک می کند. به عنوان مثال زمانی که خودمان انتخاب می کنیم در مورد چه موضوعی بیندیشیم راحت تر می توانیم با حافظه مان کار کنیم.

تصویرسازی خلاقانه

تصویرسازی خلاقانه به تنهایی ابزار بسیار قدرتمندی برای بهبود حافظه محسوب می شود ؛ اما زمانی که به عنوان یکی از تکنیک های هیپنوتراپی با هیپنوتیزم ترکیب می گردد ، می تواند به ایجاد تغییرات سریع و مستمر کمک کند. به همین خاطر بیشتر متخصصان از این تکنیک به صورت گسترده در فایل های صوتی شان استفاده می کنند.

زمانی که چیزی را در ذهنمان تصور می کنیم، بخش عمیق تر مغز،  نمی تواند تفاوت بین این تصویر و واقعیت را تشخیص دهد. پس تصویرسازی و تصور کردن می تواند بسیار موثر باشد. شما می توانید تصور کنید در کسب و کارتان بسیار رشد کرده اید و به فرد موفقی در جامعه تبدیل شده اید.

حالا ذهن شما این موضوع را باور می کند و تلاش خودش را برای رسیدن به چنین جایگاهی دو چندان می نماید. چنین تکنیکی نقش بسیار مهمی در رسیدن به نتایج مدنظر دارد.

تجدید روح

ما می توانیم از فرایند تصویرسازی برای مقاصد دیگری هم استفاده کنیم. یکی از این مقاصد تجدید و باز یافتن قدرت روح و روان است. در این شرایط هم ذهن شما چیزی که می خواهید را تصور می کند. مثلا زمانی که در ذهن تان به تمرین گلف می پردازید می توانید عملکرد واقعی تان را بهبود ببخشید.

تکنیک های هیپنوتیزم

کاهش احساس

ذهن ما گاهی از اوقات می آموزد احساسات غیر قابل توجیهی برای خود داشته باشد. فوبیاها نمونه بسیار خوبی از این احساسات غیر منطقی هستند. در این شرایط مغز ارتباطی بین اشیا و ترس ایجاد می کند. کاهش احساس به عنوان یکی از تکنیک های هیپنوتراپی می تواند به شکستن این ارتباط کمک کند.

این روش شامل تصور شیء مدنظر در حالت آرامش است. در چنین شرایطی ذهن به تدریج یاد می گیرد احساسات منفی مرتبط با آن شیء را کنار بگذارد.

تغییر خطای پیش بینی

زمانی که به موقعیتی نزدیک می شوید ممکن است اتفاق بعدی که قرار است رخ دهد را در ذهنتان پیش بینی نمایید.

مثلا اگر ترس از ارتفاع دارید و روی لبه یک پل بلند قرار می گیرید ناخودآگاه حس ترس در وجودتان ایجاد می شود. با خودتان می گویید من حالا دچار اضطراب می شوم. اما اگر به هر دلیلی به لبه پل نزدیک شوید و احساس آرامش داشته باشید ، مغزتان تلاش می کند خود را با چنین واقعیتی منطبق نماید. در چنین شرایطی انتظاری که در آینده از این رویداد خواهید داشت تغییر می کند.

به چنین فرایندی تغییر خطای پیش بینی گفته می شود و زمانی که در هیپنوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد می تواند به ذهن کمک کند ، این تغییرات را به سادگی و به راحتی انجام دهد.

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری یکی از روش های روانشناسی است که در درمان طیف وسیعی از مشکلات موثر است. در این روش ما به این نتیجه می رسیم که همه افکارمان نمی تواند ایده آل باشد و هر فردی می تواند مشکلات روحی و عاطفی را تجربه کند.

اما به این باور می رسیم که می توانیم این افکار را با افکار مفیدتری جایگزین نماییم. ایجاد چنین تغییری می تواند تغییر زیادی در احساس استرس ایجاد کند.

خب حالا که اطلاعات خوبی در مورد تکنیک های هیپنوتراپی به دست آوردید می توانید ایده بهتری به هنگام مراجعه به متخصص داشته باشید. با اینحال باید به خاطر داشته باشید که در هیپنوتراپی ، شما باید آرام و ریلکس باشید و به فردی که فرآیند هیپنوتیزم درمانی را انجام می دهد اعتماد کنید. تنها در این شرایط است که می توانید انتظار درمان موثر را از هیپنوتراپی و تکنیک های آن داشته باشید.

زمانی که وارد وضعیت هیپنوتیزم شده اید نباید تکنیک های هیپنوتراپی استفاده شده را تجزیه و تحلیل کنید. کافیست آرام بنشینید و از شرایط به وجود آمده لذت ببرید.

[ratings] امتیازتان به این مقاله را با دادن ستاره ثبت کنید. ستاره ها از راست به چپ می باشند و اولین ستاره سمت چپ امتیاز پنج ستاره است
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5/5 - (2 {امتیازها})