علایم وسواس فکری
در این مقاله به بررسی علایم وسواس فکری می پردازیم با ما همراه باشید.
دامنه موضوعی اختلال وسواس فکری بسیار گسترده است. ممکن است فردی پیوسته به این فکر می کند که در هنگام عبور از خیابان تصادف خواهد کرد بنابرین به خیابان نمی رود و یا از ماشین استفاده نمی کند و همیشه در حالت استرس به سر می برد. مدام نگران فرزندش است که نکند اتفاقی در مدرسه برایش بیافتد و …
از علایم وسواس فکری این است که افراد دچار این اختلال به ریزه کاریها بیشتر اهمیت داده و کارها را با جزئیات بیشتری انجام می دهند و مدام اشتباه احتمالی را کنترل می کنند و در خیلی موارد کارها را بصورت تکراری انجام می دهند.
افراد وسواسی در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارند و همیشه به کاری که در ذهنشان دارند فکر می کنند و پیوسته می خواهند که آن کار را انجام دهند. این افراد به برخی اشیا بخصوص اشیا قدیمی توجه خاصی دارند و از آنها دل نمی کنند چون فکر می کنند در آینده از آنها استفاده خواهند کرد.
علایم وسواس فکری چیست ؟ و چگونه درمان می شود؟
وسواس اختلالی شایع در بزرگسالان، نوجوانان و کودکان است. براساس آمارهای جهانی تعدا زنان مبتلا به وسواس بعد از سن 19 سالگی بیشتر می شود و در مردان بعد از 35 سالگی اختلال وسواس افزایش می یابد.
افرادی که پیوسته ذهن خود را درگیر فکرهای مزاحم و تکرارشونده می کنند از اختلال وسواس فکری رنج می برند. این افراد از نظر ظاهری با دیگر افراد تفاوت خاصی ندارند، اما این حالت منجر به ایجاد مشکلات روحی در آنها می شود و کارکردشان را کاهش می دهد و مانع انجام درست مسئولیتشان می شود.
در افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری، یک فکر مزاحم و خسته کننده آنقدر فکر را درگیر می کند که فرد را از انجام فعالیت های اصلی روزمره باز می دارد. از علایم وسواس فکری در اینگونه افراد می توان به عدم تمرکز و عدم انجام درست کارها اشاره کرد، چنین فردی از لذت زندگی را نمی برد و در ارتباط با دیگران دچار مشکل می شود.
بیماری اختلال وسواس درجاتی دارد و هرکسی می تواند به این اختلال مبتلا شود و در صورت شدت اختلال، می تواند آسیب زا باشد. برای درمان وسواس فکری، روانشناسان و روانپزشکان از دارو استفاده می کنند، اما مناسبترین روش برای درمان اختلال وسواس، روان درمانی است که با صحبت بتوان فرد را از بیماری نجات داد. درمان برای اختلال وسواس زمانی موثر خواهد بود که فرد به وسواس خود آگاهی داشته باشد و با پذیرش این بیماری درصدد درمان آن باشد.
در روان درمانی، فرد با کمک متخصص به دلایل بروز اختلال وسواس آگاه میشود و روش ها و مهارتهای ضروری برای دفع استرس و مقابله با وسواس را یاد می گیرد و تمرین می کند. بر اساس تحقیقات انجام شده، درمان شناختی – رفتاری یکی از درمان های موثر در درمان اختلال وسواس است که فرد با آشنایی با افکار مزاحم و مخرب، تکنیکهایی را برای کاهش رفتار وسواسی فرا میگیرد.
همچنین تقویت ویژگی هایی همچون : اعتماد به نفس، ارتباطات اجتماعی، توجه به خود، انجام ورزش و… می تواند در درمان وسواس بسیار موثر باشد. روانشناسان برای مقابله با افکار مزاحم پیشنهاد می کنند که خودتان را به کاری مانند: مطالعه کردن، فیلم دیدن و .. مشغول کنید تا اضطراب ناشی از این افکار را از بین ببرید.
ویژگی های اصلی اختلال وسواس فکری
این اختلال یک اختلال اضطرابی است و ویژگی اصلی آن افکار مزاحم و غیرقابل کنترل است که فرد را مجبور به انجام عملی می کند. افرادی که از این اختلال رنج می برند معمولا رفتارهای وسواس گونه و غیر منطقی دارند و در مقابل این اختلال نمی توانند مقاومت کنند و زود تسلیم می شوند.
اختلال وسواس باعث می شود که مغز تمرکز فرد را بر روی برخی افکار قفل کند مانند شستن مداوم دست ها، چک کردن مداوم شیر اجاق گاز و… این افکار و رفتارهای وسواس گونه موجب اضطراب شدید، تلف شدن وقت و اختلال در زندگی و روابط روزانه میشود.
عوامل بروز اختلال وسواس فکری
عوامل بروز این بیماری کاملا مشخص نیست اما پژوهش های انجام شده مواردی مانند ژنتیک، محیط، ساختار و کارکرد مغز را در بروز این اختلال دخیل می دانند.
آزمایشهای انجام شده نشان میدهد ژنتیک در ابتلا به بیماری وسواس موثر است و در صورت ابتلا اقوام درجه یک، فرد بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرد همچنین براساس شواهدی بین ساختار و کارکرد مغز با اختلال وسواس ارتباطاتی وجود دارد و در نهایت فردی که در محیط آسیب زا رشد یافته است بیشتر در معرض اختلال وسواس قرار دارد.
پذیرش بیماری از سوی فرد اولین مرحله برای درمان اختلال وسواس است در صورتی که درمان زودتر آغاز شود اختلال به راحتی رفع می شود اما در مواردی که بیماری مزمن شده و علایم شدیدتر می شود باید از دارو درمانی و روان درمانی بصورت ترکیبی استفاده کرد در برخی موارد از شوک درمانی نیز استفاده می شود.
در سالهای اخیر از روش جراحی عصبی نیز در درمان اختلال وسواس استفاده می شود زمانی می توان از این روش استفاده کرد که فرد 5 سال بصورت مدام به این اختلال دچار باشد و سایر روش های درمانی جواب ندهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.