ازدواج با فامیل یا غریبه ؟
ازدواج با فامیل یا غریبه ؟؟!
جهت این که زشت و زیبای ازدواج های فامیلی را بهتر درک کنید نیاز دارید تا مطالب این نوشته را با ما تا پایان همراهی کنید.
اعتقاد دانشمندان و محققین در مورد ازدواج فامیلی
بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران در زمینه ی ژنتیک جهت این که زشت و زیبای ازدواج های فامیلی را برای ما نمایان کنند معتقد هستند که زمینه ساز حداقل 50 درصد معلولیت ها می تواند ازدواج های فامیلی باشند.
با پیشگیری از این نوع ازدواج ها که عموما در جنوب شرقی ، جنوب آسیا و منطقه خاورمیانه بیشتر رواج دارند می توان از این آمار بالا جلوگیری کرد. این نوع ازدواج ها نیز به دغدغه بعضی مسئولین کشورها مبدل شده است.
چرا با وجود هشدارها هنوز ازدواج فامیلی بسیار شایع است ؟
بعضی از جامعه شناسان کشور اعتقاد دارند که وجود بعضی ملاحظات فرهنگی و اجتماعی در ایجاد و دامن زدن به این مشکل تاثیر بسزایی دارند.
از دلایل دیگر رواج این نوع ازدواج محدودیت در روابط اجتماعی و خانوادگی ، کسب اعتماد اقوام و خویشاوندان، دایره خویشاوندی بسیار قدرتمند،حفظ کردن مال و اموال موروثی شده ، مناطق جغرافیایی خاص و کوچک و …. از دلایل ترویج این نوع ازدواج ها در گذشته بوده است.
البته به مرور گذشت زمان از تعداد این نوع ازدواج ها بدلایل ذکر شده در بالا به دلیل افزایش روابط اجتماعی و فرهنگی جوامع کاسته شده است.
نقش ملاحظات اجتماعی و دیدگاه اجتماعی بر افزایش ازدواج فامیلی
باید اشاره کنیم که کوچک بودن محدوده جغرافیایی و محدود بودن روابط اجتماعی و موارد دیگر در رواج ازدواج فامیلی نه تنها درگذشته و همین طور تا حدودی در جوامع و شهرها و روستاهای کوچک به دلیل ملاحظات اجتماعی و بیکاری و دلایل حمایتی خانواده ها هنوز رواج دارد.
تاثیر نگاه فرهنگی نسبت به ازدواج فامیلی
در موارد زیادی چندان توافق و نقاط مشترکی بین خانواده ها وجود ندارد اما اثرگذاری شبکه خویشاوندان و خانواده ها و فشار آن ها باعث می شود ازدواج های فامیلی بیشتر گسترش پیدا کنند.
یکی از نگاه های فرهنگی در جامعه ما در تمثیلات ما نیز نمایان گر است مثلا عقد دختر عمو پسر عمو در آسمان ها بسته شده است یا در بعضی خانواده ها دختر به عنوان کالا دیده می شود و اعتقاد دارند چرا وقتی دختر در اقوام خودمان وجود دارد از غریبه دختر بگیریم.
یا در بعضی از خانواده ها این اعتقاد وجود دارد که چرا دختر به غریبه ها داده شود وقتی فامیل خودمان وجود دارد.
نقش قومیت در ازدواج فامیلی
طی پژوهشی از قوم گیلکی زبان از هر پنج ازدواجی که صورت گرفته است چهار ازدواج در خارج از خویشاوندان یا با افراد غریبه صورت گرفته است ولی برعکس در اقوام بلوچ ایران از هر پنج ازدواج چهار مورد آن خویشاوندی بوده است.
در حالی در قبایل کرد نشین ما این آمار تقریبا پنجاه به پنجاه و مساوی بوده است یعنی از هر پنج ازدواج تقریبا دو و نیم ازدواج فامیلی و دو و نیم ازدواج غیر فامیلی بوده است.
ازدواج فامیلی هم اکنون هم به عنوان یکی از انواع ازدواج های مرسوم در شهرهای کوچک و روستاها و بعضی مناطق دیگر به خاطر ملاحظات فرهنگی اجتماعی هنوز مرسوم است.
راه حل ها در زمینه ازدواج فامیلی
می توان مشاوران و کارشناسانی آشنا با فرهنگ و بیان آن مردم تربیت کرد تا با جامعه صحبت کنند و در این مورد آگاهی دهند.
در ارایه راهکارها در این زمینه بخاطر همان نگرش ها و ملاحظات که ذکر کردیم راه حل های ما برای مشاوره باید طبق فرهنگ هر منطقه باشد و نمیشود رویکردی کلی را برای همه ی مناطق در نظر گرفت.
مثلا رویکردها باید برای استان هایی مانند زنجان ، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان و مازندران با هم تفاوت هایی داشته باشد و به ارزش و خرده فرهنگ های اجتماعی توجه شود تا نتیجه بخش باشند.
موضوع دیگر این است که اساسا پدیده ازدواج فامیلی را به صورت یک خودآگاهی عمومی بایستی تبدیل کرد و صرف آگاهی دادن در این مورد نتیجه بخش نیست چون بسیاری از خانواده ها ممکن است از ضررهای ازدواج فامیلی و عواقب آن آگاهی داشته باشند ولی چون این موضوع برای آن ها کاملا درونی نشده و بصورت خودآگاهی تبدیل نشده است هنوز هم با این وجود تن به این نوع ازدواج ها می دهند.
آیا در مسئله ازدواج باید کاری عمومی و فراگیر صورت بگیرد؟
برای این که پاسخ زشت و زیبای ازدواج های فامیلی را بدانیم توجه به این دیدگاه ضروری می باشد.
بطور مثال از مشکلات جامعه ما این است که به پدیده هایی که چند بعد را در بر می گیرند ممکن است یک بعدی نگاه بیندازیم و تک بعدی هم تصمیم بگیریم که این موضوع نتایج بدی در بر دارد.
در مورد پدیده ازدواج فامیلی که چند بعدی است و ریشه های اجتماعی و فرهنگی عمیقی دارد باید کار تیمی و چند بعدی صورت گیرد و این موضوع از ابعاد مختلف مورد برسی قرار گیرد و تصمیم گیری شود تا نتایج مطلوبی را در جامعه شاهد باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.