وابستگی عاطفی چیست
اعتیاد یا وابستگی عاطفی چیست ؟ وابستگی عاطفی امری است غریزی كه از زمان نوزادی همراه هر فردی است و این احساسات از طریق نوازشهای كودكانه، تماس پوستی، عاطفی و رابطه چشمی از پدرومادر به فرزندان منتقل میشود و وابستگی عاطفی را بوجود می آورد. در واقع وابستگی عاطفی تا حدی كه آسیب زا نباشد در زندگی همه افراد لازم و ضروری به نظر میرسد.
وابستگی عاطفی با احساس خشم، تردید نسبت به خود، ترس از طرد شدن، ترس از تنهایی، حس عدم امنیت، شرم و حقارت همراه است. كسی كه از وابستگی عاطفی رنج میبرد فقط برای دیگران زندگی میکند، خودش را نادیده میگیرد و هر كاری انجام میدهد تا مورد پسند فرد دیگر باشد.
وابستگی نشان دهنده، عدم عزت نفس است که منجر به پایین آوردن ارزش خود، ترس از تنهایی و نادیده گرفتن نیازهای فرد میشود. وابستگی نوعی نیاز عاطفی و روانی به فرد دیگری است که بدون وجود او فرد وابسته، در زندگی گرفتار مشکل میشود.
اموری که به آنها وابسته میشویم، معمولاً اموری ضروری اند، ولی هرگز حیاتی نیستند، پس میتوان آنها را ترک کرد.
البته روابط عاشقانه در وجود ما تاثیر بیشتری دارند، زیرا عشق و وابستگی چیزی برای درک کردن باقی نمیگذارد و فرد به قدری سریع پیش میروید که ناگهان متوجه میشوید ازدواج کرده است! اما اگر فردی واقعا میخواهد خوشبختی و زندگی شادی را تجربه کند، باید خود را از بند وابستگیهای عاطفی افراطی آزاد کند. بیشتر مردم از وابستگیهای عاطفی در عذاب هستند، اما فقط تعداد کمی از آنها از این مشکل آگاهی دارند.
در واقع، وابستگی عاطفی انسان را مجبور میکند تا به شخص دیگری نیازمند باشد. این حالت اغلب در میان زوجهایی مشاهده میشود که به شکل افراطی به یکدیگر محبت میکنند، به قدری که شما میتوانید این مساله را احساس میکنید. شخص وابسته مانند انسانی معتاد است، که نیاز دارد هر روز، دوز معینی از محبت را استفاده کند، به شکلی که اگر آن را به دست نیاورد، به سرعت به فردی ناامید و افسرده تبدیل میشود.
نشانه های وابستگی عاطفی چیست
نداشتن احساس ارزشمندی
از علایم مهم وابستگی، نداشتن احساس ارزشمندی است. در وابستگی، ارزش، لیاقت و شایستگی فرد را دیگران تعیین میکنند. یعنی فرد در صورتی که آن عامل یا آن رابطه یا تحسین و تصدیق از طرف مقابل را از دست دهد، احساس ناتوانی، عدم ارزشمندی خواهد کرد. این فرد چون تواناییهای خود را نشناخته و آنها را باور ندارد فکر میکند بدون حضور دیگران نمیتواند به خواسته های خود دست یابد.
ترس و ناامنی
از دیگر نشانههای وابستگی ترس و ناامنی است. در یک رابطه عاطفی معقول، تنش و ترس وجود ندارد اما یك فرد وابسته پیوسته در ترس و وحشت بهسر میبرد كه مبادا منبع عشق را از دست بدهد. حسادت، كنترل افراطی و محدود کردن آزادی نیز از دیگر علایم وابستگی هستند كه زندگی را هم برای خود شخص و هم فردی كه منبع وابستگی است سخت میکند.
وابستگی یک رابطه عاطفی را به شکست تبدیل میکند، زیرا انسان وابسته همیشه فرد مقابل را وادار میکند به خاطر او، افكار و عقاید و نوع زندگی خودش را عوض كرده و بصورت كلی طبق نظر او زندگی كند. مسلما چنین فردی هیچوقت نمیتواند عشق خود را همانگونه كه هست بپذیرد و او را دوست داشته باشد. فرد وابسته به دیگران تکیه كرده و از توانایی فكر و اندیشه خود استفاده نمیکند. او بدون فکر در تمامی امور زندگی از دیگران تقلید و فرمانبرداری میکند.
تشکر از شما. از مطلب بسیار مفیدتون استفاده کردم. واقعا ممنونم ?