فواید عفو و گذشت خطاهای خود و دیگران
اگر فردی می خواهد بخشیده شود و گناهان وی پوشیده و ندید گرفته شود، باید خودش اهل عفو و گذشت باشد. عفو به معنی نگرفتن حق و حقوق خود، گذشت از گناه و خطا، تسامح، مدارا، اغماض نسبت به دیگری است، بخشش و عفو از با ارزشترین مصادیق فضیلت اخلاقی انسان است. در آ اسلام بر عفو زیاد تأکید شده و زندگی اجتماعی و سبک زندگی اسلامی بر محور مدارا بنا شده است. در این مطلب فواید عفو و گذشت خطاهای خود و دیگران را بیان می کنیم.
نیاز انسان به هم نوع خود و نیازهای زندگی اجتماعی برای او از یک طرف، و تفاوت های متنوع آنان با یکدیگر از طرفی دیگر، جایگاه و اهمیت عفو و بخشش از خطاهای یکدیگر را نشان میدهد؛ زیرا برقراری رابطه دوستانه و صمیمی بین هم نوعان بدون عفو و گذشت، امکانپذیر نیست. در این میان، آیات فراوانی که تضمین کننده توصیه ها و راهکارهای ایجاد رابطه صمیمی و پایدار بین مؤمنان است، اهمیت فراوان این موضوع را از منظر قرآنی بیان میکند.
عفو و گذشت از منظر احکام و اخلاق اسلامی
یکی از مهمترین و با ارزش ترین فضایل اخلاقی انسان، عفو و گذشت از حقوق خود است؛ چون عفو از مصادیق احسان بوده و در اخلاق بر احسان به دیگری زیاد سفارش شده است همچنین در آموزههای قرآنی و روایات ها عفو گذشت مورد تشویق و ترغیب قرار گرفته است.
نحوه ی رسیدن به احساس عفو گذشت
برای رسیدن به احساس بخشش ابتدا، باید عملی را که به شما آسیب وارد کرده، به خاطر بیاورید و خوب به آن فکر کنید؛ بعد خودتان را به جای فردی تصور کنید که از دستش ناراحت هستید، ببینید چه کاری انجام دادید که او این رفتار را داشته است؛ بعد به اطرافیانتان خود فکر کنید، و به خاطر بیاورید که به تازگی چه کسی فردِ دیگری را بخشیده است، این کار حس خوبی در شما ایجاد می کند.
در قدم بعدی می توانید به راحتی آن فرد را ببخشید، ؛ این کار اصلا سخت نیست، بلکه مرحله بعدی خیلی سخت است، و آن این است که این حس بخشیدن را از یاد نبرید و آن را ادامه دهید.
عفو و بخشش در قران و روایات
از برترین فضایل اخلاقی كه در قرآن و روایات مورد سفارش زیاد قرار گرفته، مسئله «عفو و گذشت» است.
قرآن كریم در آیه 134 سوره آل عمران درباره عفو میفرماید:
«الَذِینَ ینْفِقُونَ فِی السَراءِ وَ الضَراءِ وَ الْكاظِمِینَ الْغَیظَ وَ الْعافِینَ عَنِ الناسِ»
كسانی كه از مال خود به فقرا در حال وسعت و تنگدستی انفاق میكنند و خشم و غضب فرو مینشانند و از بدی مردم در میگذرند»
در صورتی که ما بخواهیم تا خداوند گناهانمان ما مورد عفو و بخشش قرار دهد، باید نسبت به دیگران عفو و گذشت داشته باشیم. در این خصوص در آیه 34 سوره فصلت قران کریم می خوانیم:
«وَ لْیعْفُوا وَ لْیصْفَحُوا اَ لاتُحِبُونَ اَنْ یغْفِرَ اللهُ لَكُمْ»
و باید عفو كنند و گذشت نمایند. مگر دوست ندارید كه خدا بر شما ببخشاید؟»
جالب مفید مختصر بود خداوند خیر تان دهد.
بله انشااله