عشق چیست
احتمالا شما هم عشق و علاقه به شخص خاصی را در طول زندگی تجربه کرده اید ، هر دفعه که آن شخص شما را صدا می زند و اسم او را می شنوید قلبتان به تپش و شماره می افتد هنگامی که در نزدیکی شما قرار دارد دستان شما شروع به عرق کردن می کند. شاید فکر کنید در تمام دنیا فقط همین یک نفر خاص وجود دارد که می تواند عشق زندگی شما باشد احتمالا در مورد این که عشق چیست سوالاتی در ذهن شما و بسیاری از دوستان و نزدیکان سوالاتی در ذهن دارید . در این مقاله می خواهیم در مورد این که عشق چیست و ریشه این کلمه چیست و مطالبی علمی در مورد آزمایشات مربوط به عشق و اثرات آزمون های علمی محققین و دانشمندان برجسته علمی در حوزه عصب شناسی و انسان شناسی روی ذهن انسان ها بپردازیم مطالبی را توضیح دهیم و به این سوال که عشق چیست از طریق دیدگاه های جالبی به پاسخ بپردازیم.
تعریف عشق از نظر لغوی
برای این که بدانیم عشق چیست در ابتدا باید بدانیم که کلمه عشق از گیاهی به اسم عشقه گرفته شده است ، که بدون ریشه است وقتی به درختی پیچ می خورد آن درخت را به طور کامل خشک می کند. تعریف عشق در لغت را زیادی دوست داشتن و افراط در آن و محبت تمام و کمال نیز می نامند . طبق مطالعاتی که صورت گرفته در هنگام عشق و احساس علاقه بسیار زیاد در بدن تغییر و تحولات خیلی چشمگیری صورت می پذیرد و فعالیت های گوناگونی بدن از خود بروز می دهد . در قدیم این تصور وجود داشت که کلمه عشق ریشه عربی دارد اما زبان عربی و عبری هر دو از زیر مجموعه های زبان سامی هستند و کلمات ریشه سامی ، در هر دو زبان عربی و عبری معانی یکسانی دارند .
چیزی که بسیار تعجب برانگیز است این است که واژه عشق همتایی عبری ندارد کلمه ای که برای واژه عشق در زبان عبری بکار رفته است اَحَو (ahav) است که با عربی حبّ (habba) برابری می کند و هم خانواده هستند اما در اعتقادات جدید محققین واژه عشق از iska به معنی خواست ، خواهش و گرایش ریشه می گیرد.
تعریف عشق از نظر فارسی عامیانه
همچنین این واژه در فارسی عامیانه به معنی خواهش ، گرایش ، توانگری و دارایی می باشد . طبق این توضیحات در تعریف عبارت عشق چیست می توان از نظر لغوی توضیحات بالا را که عرض کردیم ذکر نمود.
تعریف عاشق و معشوق از نظر فارسی عامیانه
شاعر معروف فردوسی نیز که در انتخاب کلمات عربی به جای فارسی اختیار داشت نیز از به کار بردن کلمه (حبّ) خودداری میکند و دقیقا واژه (عشق) را استفاده می کند . در فرهنگ فارسی عمومی به فردی که دارای احساس عشق و علاقه نسبت به کسی باشد عاشق یا دلداده می گویند . دلبر ، دلربا و معشوق نیز به کسی گفته می شود که مورد عشق فردی قرار گرفته باشد .
برسی عشق از نظر اندیشمندان
برای دانستن این که عشق چیست به برسی آن از نظر اندیشمندان می پردازیم ، عشق نوعی شیفتگی ، احساسات قوی و تمایل به باهم بودن می باشد و یکی از مشترکات انسان ها است . امروزه با کمک روش ام آر آی از طریق تصویر برداری از مغز نیز میتونیم ارتباط عصبی ناشی از این احساس را در مغز مشاهده کنیم اکنون علم عصب شناسی نیز علاقه شدیدی دارد تا در مورد عشق و علاقه شدید مطالعه و تحقیق کند.
عشق در انسان می تواند نمایان گر شادی و شعف باشد ولی هنگامی که با پذیرش و خواستن از طرف مقابل رو برو نمی شویم ممکن موجب یاس و نامیدی و شکست بشویم .
هنگام عاشق شدن چه اتفاقاتی در مغز رخ می دهد ؟
خانم هلن فیشر متخصصی است که عملکرد عشق بر روی مغز انسان ها را مطالعه می کند خانم فیشر متخصص انسان شناسی بیولوژیک است .
حالت های مختلف عشق در مغز براساس نظر خانم فیشر
- اولین مورد شهوت است که منعکس کننده میل جنسی انسان است و نسبت به افراد زیادی ایجاد میشود.
- مورد دوم این است که فرد روی شخص ویژه ای متمرکز می شود که جایگاه بخصوصی برای او قائل است که از آن به نام عشق پرشور یاد می کنیم .
- مورد سوم احساس وابستگی است که فرد نسبت به معشوقش پیدا میکند بطوری که می خواهد تا آخر عمر با او باشد. در حالت وابستگی سطح اضطراب پایین می آید و شخص احساس پیوند بسیار عمیقی با فرد مقابل خود می کند .
این مراحل ممکن است برای یک شخص یا اشخاصی در طی طول دوران زندگی اش اتفاق بیفتد.
عشق پرشور
به عبارتی به عشق ماه عسلی که در آن افراد در شور و هیجان بسیار بالایی قرار دارند گفته می شود. در این مرحله افراد با شور و هیجان و علاقه و خوب پیش رفتن اوضاع ، حس خوبی را تجربه می کنند و هنگام ناسازگاری و اختلاف ، احساس بدی را کسب خواهند کرد. دلیلش این است که هنگام انگیزه و انرژی بر مغز همان اثرهایی مشاهده می شود که هنگام عشق دیده شده است . عشق نوعی نظام پاداش دهی قدیمی می باشد عشق به گونه ای طراحی و رشد کرده که افراد بتوانند برای سالیان طولانی یک دیگر را تحمل نمایند و تولید مثل و بقا داشته باشند .
آزمایشات خانم فیشر و محققین در مورد اثرات عشق بر روی مغز
خانم هلن فیشر و محققان دیگر به خاطر خاصیت ویران گر عشق به مطالعه ی این پدیده بسیار علاقه مند شده اند تا بتوانند سوال عشق چیست و سوالات پیرامون آن را برای خودشان و ما پاسخ دهند. آن ها 17 نفر را که بسیار عاشق بوده اند را توسط ام آر آی مورد برسی قرار دادند تا بتوانند دو فرضیه را برای خودشان مورد آزمون قرار دهند. اولین چیزی که سعی داشتند بفهمند این بود ، مسیرهای دوپامنرژیک قشر بالایی مغز توسط عشق درگیر می شوند یا خیر ؟ دوم این متوجه شوند پدیده ی عشق حسی منحصربه فرد و خاص می باشد یا عملی هدف دار که منجربه احساسات مختلف می شود ؟
طبق آزمایش خانم فیشر و محققین هفت مرد و ده زن هجده تا بیستو شش ساله مورد مطالعه قرار گرفتند. طی مصاحبه ای به صورت اختصاصی با هر کدام از شرکت کننده هایی که در آزمایش بودند خواستند شدت و طول مدت رابطه عاشقانه آن ها را مورد سنجش قرار دهند .
..
طی مصاحبه و پرسش نامه اسکن مغزی این افراد پس از دیدن عکس معشوق خود و یک شخص غریبه دیگر ، قبل و بعد این آزمایش مورد برسی قرار گرفت. محققان در قسمت های مختلفی از مغز فعالیت هایی مشاهده کردند که مربوط به معشوق آن شخص میشد . بخش پاداش دهی مغز که قسمت سمت راست میانی بطنی آن فرد میشد با نگاه کردن به عکس معشوق فعال می شده است. فیشر و محققان دانستند ، عشق بخشی از یک دستگاه پیچیده پاداش دهی در مغز است که موجب انگیزه و تحریک و انرژی و تلاش برای فرد می شود تا فرد بتواند احساسات متفاوتی را بروز دهد. عشق حسی ابتدایی نیست بلکه به شخص انگیزه می دهد تا تلاش کند و پاداش بگیرد و نسبت شریک عشقی یا معشوق خود وابستگی ایجاد کند و به بقا و تولید مثل ادامه دهد. پس تا این جا در پاسخ به پرسش عشق چیست نمونه ای از آزمایش خانم فیشر و محققین را عرض کردیم اکنون به انتقال دهنده های عصبی مرتبط با عشق می پردازیم تا اطلاعات بهتری در مورد پدیده ی عشق چیست از مغز انسان بدانیم .
انتقال دهنده های عصبی مرتبط با عشق
انتقال دهنده های عصبی مانند هورمون های اکسی توسین ، دوپامین ، وازوپرسین ، سروتونین ، و هورمون تستوسترون نقش بسیار مهمی در احساسات افراد در عشق بر عهده دارند .
دوپامین
دوپامین یکی از انتقال دهنده های عصبی است که احساس پاداش دهی مغز را پس از رابطه ی جنسی و خوردن غذا فعال می کند . دوپامین موجب بروز احساس خوب و انگیزه به ما میشود زمانی که ، رفتار ما بیان گر این است که ما داریم برای تقویت انداممان تلاش می کنیم .
ترشح دوپامین هنگام عاشق شدن در افراد افزایش پیدا می کند هرچه افراد رفتارهای جدیدتری با عشق خود تجربه می کنند دوپامین بیشتری در مغز تولید و ترشح می شود.
سروتونین
سروتونین نیز در تجربیات عشق دخالت دارد هورمون سروتونین موجب احساس تنظیم حال و هوا و خلق و خو ، اشتها ، خواب ، اضطراب ، و همچنین مسئول احساس سلامت می شود . سطح سروتونین در هنگام عشق پایین می آید. طبق این مطلب بر اساس نظر دانشمندان نشان می دهد چرا وقتی کسی عاشق می شود احساس تعصب و وابستگی نسبت به فرد مقابلش پیدا می کند و احساس می کنند دفعات طولانی در روز باید با هم تماس تلفنی داشته باشند و صحبت کنند این افراد ممکن همچنین دچار کم خوابی و بی اشتهایی نیز شوند.
وازوپرسین
این ماده در هنگام تعهد طولانی مدت نقش داد کاهش وازوپرسین در مردان بر اساس آزمایشی که بر روی موش ها صورت گرفته است به سرعت سبب بد شدن رابطه بین شریک زندگی و کم شدن وفاداری مردان می شود.
اکسی توسین
نام دیگر هورمون اکسی توسین که از آن یاد می کنند هورمون پیوند می باشد این هورمون در احساس عاشقی نقش بسیار مهمی دارد .این هورمون مسئول حس اعتماد ، وابستگی در هنگام زاییدن فرزند به دنیا و دوران کودکی و رفتار های دلسوزانه و همدلانه در مغز انسان است. همچنین اکسی توسین در مغز بعد از ارگاسم جنسی نیز ترشح می شود این هورمون برای تقویت و حفظ پیوندهای اجتماعی هم تولید و ترشح می شود.
به وسیله ترکیب این هورمون ها در مغز انسان ، با آن هجوم دوپامین که هنگام دیدن معشوقمان به ما دست می دهد معتاد می شویم و علاقه داریم او را بارها و بارها ببینیم و دوست نداریم که از او جدا شویم .
تفاوت عشق و شهوت از نظر محققین دانشگاه شیکاگو
محققین دانشگاه شیکاگو اعلام کرده اند که حرکات چشم ما می توانند بیان کنند که ما به چه شخصی به چشم معشوق و شریک نگاه می کنیم و چه کسی را به عنوان یک شریک برای رابطه جنسی طبق تحقیق خانم کاسیوپو عشق و میل جنسی نقاط متفاوتی از مغز انسان را تحریک و فعال می کند بر اساس تحلیل داده ها توسط این خانم محقق در هنگام عشق چشم انسان بر روی صورت متمرکز می شود .ولی در هنگام نگاه شهوانی نگاه از سمت صورت به سمت بدن متمرکز و بر روی بدن ثبات پیدا می کند. طبق این تحقیقات کشش جنسی تا حد زیادی حاصل تجربیات حسی است ولی عشق منعکس کننده انتزاعی تر این احساسات انسان است .
تعریف عشق چیست از نظر افلاطون
به عقیده افلاطون عشق واسطه انسان ها و خدایان می باشد و فاصله آن ها را پر میکند. افلاطون میگوید عشق در همه ی کائنات وجود دارد و پیوند دهنده ی همه ی جهان است . از نظر عطار عشق فراتر از تعریف می باشد و برتر از هر دو جهان است. امیدواریم از خواندن مقاله عشق چیست دید خوبی نسبت به عشق پیدا کرده باشید و لذت برده باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.